Село Кайнарджа е разположено в най-североизточната част на Република България, в област Силистра. Попада в източната част на Дунавската равнина и е общински център. Намира се на около 30 км. от областният град Силистра.

Въпреки наличието на следи от тракийската, славянската и римската култура, ранно писмено сведение за селото е открито в турски документ от 1583 година, където е посочено името Кайнарджа – Carup. Легендите разказват, че е основано от 7 рода, преселили се от сливенския балкан.
Два века по-късно, през 1774 година, името на Кайнарджа трайно навлиза, не само в българската, но и в европейската история. Защото тук на 10-21 юли 1774 година е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор между Русия и Турция, сложил край на първата Екатеринина война.
Възрожденският дух нахлува и в Кючук Кайнарджа, където през четиридесетте години на 19 век са построени параклис и килийно училище, а по-късно и черква. След освобождението в селото е открита и една от първите кредитни банки в Силистренския край с указ на цар Фердинанд от 12 март 1893 година.

Съдбата на Кайнарджа през периода 1913-1940 година е свързана с румънската окупация на Южна Добруджа. Тукашното население се включва в борбата за национално освобождение.

В парка „Историческа чешма“, където е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор, от 2012 година по Европейски проект има изграден туристически информационен център, който е отворен за посетители. Водят се беседи за историята на района, предлагат се туристически материали и сувенири и т.н., в него има оформен етнографски кът, както и паметници на императрица Екатерина II Велика и граф Румянцев.

В него има водоизточник, който е направен през 1892 год. от селяните на с. Малка Кайнарджа, където името идва от думата „кайнак“ с превод „извор“, /днес с. Кайнарджа/. Дължината на чешмата е 155 метра има 42 корита с 6 чучура. Самите извори са на 10 метра навътре в скалата ,температура на водата е 10 градуса,  дебита е 14 литра в секунда. По сведения това е най-голямата чешма на Балканския полуостров. За строежа на чешмата облицовъчните камъни са пренасяни с волски каруци от гр. Балчик /на около 120 км/, и всичко това е правено от местни родолюбци.

Паметник на културата е православния храм „Св.Троица”, построен през далечната 1861 г.

Кайнарджа е известна и със своето летище “Ребус”, където може да полетите за удоволствие над каньоните на Сухоречията, да правите снимки, да скачате с парашут.

От есента на 2017 г. функционира и новият ГКПП между Кайнарджа-Липница (Румъния).